Union Public Service Commission
Location: Delhi
Tel: 011-23385271, 011-23381125, 011-23098543
(Enquiry 10.00 A.M. to 5.00 P.M)
web: www.upsc.gov.in

Kerala PSC, TN PSC, MP PSC, Karnataka PSC, UP PSC

Featured Posts

RRB Solved Papers 2008-2013


Food Safety Officer - 26/11/2015

Question Paper


Current Affairs - January 2013 (05)

Current Affairs Question January 2013, Current Affairs: January 2013

Q. 1 Australian Open 2013 Man title winner is ?
A. Andy Murry
B. Nadal
C. Novak Djokovic
D. Roger Federer
Ans: C

Q. 2 Australian Open 2013 Woman title winner is ?
A. Victoria Azarenka
B. Li Na
C. Serena Williams
D. Venus Williams
Ans: A

Q. 3 Who is New BJP President
A. Narendra Modi
B. Rajnath Singh
C. Nitin Gadkari
D. Sushma Swaraj

Q. 4 Who is winner of 23rd Lal Bahadur Shashtri Hockey Tournament ?
C. Air India
Ans: C

Q. 5 Who is only player to score three triple century in First Class Cricket ?
A. Virendra Sehwag
B. Sunil Gavaskar
C. Ravindra Jadeja
D. Cheterswar Pujara
Ans: C

Q. 6  Who is chairmen of 14th Finance Commission ?
A. YV Reddy
B. D. Subborao
C. Rangrajan
D. Montek singh Ahluvaliya
Ans: A

Q. 7 ITU stands for
A. Indian Telecom Unions
B. International Telecommunication Union
C. International Trade Union
D. Indian Truck Union
Ans: B

Q. 8 Which country in December 2012 got their First Woman President ?
A. North Korea
B. South Korea
C. Austria
D. Australia
Ans: B, South Koria's first woman president Park Geun-Hye

Q. 9 Miss world 2012, Oliva Culpo belongs to ?
C. China
D. Philipines
Ans: A

Q.10 Which bollywood actress awarded Bharat Muni Award 2012 ?
A. Rekha
B. Shridevi
C. Hema Malini
D. Jaya Prada
Ans: C
Q.11. Direct cash transfer scheme started in 20 districts on ?
A. 1st January 2013
B. 31st December 2012
C. 26th January 2013
D. 2nd October 2012
Ans: A

Q.12 "Direct cash transfer scheme" is rolled out in which three district of Rajasthan ?
A. Alwar, Ajmer, Jaipur
B. Ajmer, Udaipur, Alwar
C. Udaipur, Jaipur, Alwar
D. Ajmer, Jaipur, Alwar
Ans: B

Q.13 "Direct cash transfer scheme" is rolled out in How may district in India under Phase-I ?
A. 20
B. 50
C. 30
D. 40
Ans: A

Q. 14 Which ceremony is recently opened for Public by president of India ?
A. Change of Guard
B. Rose Garden
C. North Block
D. Change of Security
Ans: A, Change of Guard ceremony is opened by President Pranab Mukharjee for 200 Peoples.

Q. 15 India Inks pack with which country on Nuclear Safety ?
A. Pakistan
B. Ukraine
C. Bhutan
D. Iran
Ans: B

Q. 16 Who is appointed New BJP President ?
A. Rajnath singh
B. Vasundhra Raje
C. Narendra Modi
D. Nitin Gadkari
Ans: A

Q. 17 Chief guest on 26th Jan. 2013 belong to country ?
A. Nepal
B. Afganistan
C. Philistine
D. Bhutan
Ans: D, King and queen of Bhutan.

Q. 18 Kyoto Protocol-II is related to ?
A. Nuclear Deal
B. Human rights
C. Climate Change
D. Indo-Pak Boarder talk
Ans: C

Q. 19 The Indian entry for Oscar 2012 was ?
A. Barfi
B. Gang of Vasepur
C. Jab tak hai Jaan
D. Dam 999
Ans: A

Q. 20 Who is new President of Japan ?
A. Shinzo Abe
B. Yoshiko Noda
C. Ban Ki- Moon
D. Yosho Kama
Ans: A

Current Affairs - January 2013 (04)

National News :

  • The trade of India with China fell by 12 percent in 2012.
  • The Union Cabinet approved infusion of Rs. 12,517 crore in about 10 public sector banks in 2012-13 fiscal.
  • French telecom company Alcatel-Lucent has announced to enter into a 8-year contract with Reliance Communications. The contract is of $1 billion.
  • Union Cabinet has approved to impose President’s rule in Jharkhand state.
  • Ved Prakash has been appointed as the Chairman of the University Grant Commission (UGC).
  • The Repo rate has been cut by 25 percentage points from 8 percent to 7.75 percent by RBI.
  • RBI also cuts the Cash Reserve Ratio (CRR) by 25 percentage points from 4.25% to 4 %.
  • GDP growth downs to 6.2 percent for the fiscal year 2011-12.

International News :

  • US President Barack Obama decided to hand over the security responsibility from NATO to Afghan forces in 2013.
  • South Korea has launched the their first space rocket named Korea Space Launch Vehicle (KSLV-1) which carries a science satellite into space. This weighs of around 140 tonne. After the successfully launch, South Korea became a member of the exclusive global league of space-faring nations.
  • Pakistan’s Anna Hazare, Dr. Tahir-ul Qadri with huge supporter protested for the immediate dissolution of Parliament and Assemblies of Pakistan.
  • Barack Obama took the official oath as the President of USA for the second term.
  • According to the International Labour Organization’s (ILO) report, the no. of jobless people globally will reach at 202 million by the end of 2013.
  • David Coleman, 26/11 accused, has been sentenced to a 35 years in prison by a US court.
  • China has successfully flight-tested a huge-sized freight plane named Y-20. This giant plane is capable to carry 66 tonnes.
  • Due to a devastating fire in a night club in Brazil, around 230 people were killed.
  • Iran has successfully sent a monkey into space in the rocket ‘Pishgam’.


  • Victoria Azarenka from Belarus has won the Australian Open single women’s title 2013.
  • Serbian tennis superstar Novak Djokovic has clinched the title of men’s single in Australian Open tennis tournament 2013.
  • Agnieska Radwanska won the Sydney International tennis tournament 2013.
  • Soumyajit Ghosh of WB has secured the National Table tennis men’s championship 2013.
  • The winner of the Volvo Golf championship 2013 held in Durban, South Afrika is Louis Oosthuzen.
  • Kerala has emerged the 61st men’s National Volleyball championship 2013. They defeated Tamilnadu in the final in Jaipur, Rajasthan.
  • Haryana has won the 39th National women’s under-20 hockey championship in 2013.
  • Host India emerged the ODI series in 3-2 against England. India’s Suresh Raina has been chosen as the Man of the Series.
  • Mumbai clinches its 40th Ranji Trophy crown beating Saurashtra in the final.

Prize & Awards :

58th Filmfare Award 2013 :
  • Best Film – Barfi
  • Best Director – Sujoy Ghosh for ‘Kahaani’
  • Best male actor in leading role – Ranbir Kapoor for ‘Barfi’
  • Best Female actor in leading role – Vidya Balan for ‘Kahaani’
  • Best Music Director – Pritam for ‘Barfi’
  • Lifetime Achievement Award – Yash Chopra
Padma Award 2013 : Total no. of Padma Award winner is 108 (Padma Vibhushan- 4, Padma Bhushan-24, Padma Shri - 80)
  • Padma Vibhushan – Raghunath Mahapatra, S. Haider Raja, Prof. Yash Pal and Poddam Narasimha
  • Padma Bhushan – Rajesh Khanna, Adi Burjor Godrej, Rahul Dravid, Merri Kom and 20 more people.
  • Padma Shri – Sridevi, Ramesh Sippi, Yogeswar Dutt etc.

Current Affairs - January 2013 (02)

Question and Answers For Bank Exams, Sports and Quiz and Interview

1. Scientist in the month of December revealed a planet that could support life, orbits a Sun-like star near the Earth. What is the name of the star around which this planet was found orbiting?
a) Tau Ceti
b) Sirius
c) 36 Ophiuchi
d) Gliese 33

Ans- (a)

2. Which Country won the Junior Table Tennis Championship claiming all the titles?
(a) Germany
(b) China
(c) Hungary
(d) Sweden
Answer:  (b)

3. Which team on 15 December 2012 won the 3rd World Cup Kabaddi Tournament for the third consecutive time in the Men’s category and second consecutive time in the Women’s category?
(a) India
(b) Pakistan
(c) Australia
(d) England
Answer:  (a)

4. NASA developed new next-gen spacesuit called Z-1 Prototype Spacesuit and Portable Life Support System (PLSS) 2.0 for the sophisticated and complex space ventures, which also include Mars mission. Which of the following statement is not true in this context:
a) The spacesuit is crafted out of various hard elements on the fabric. It also becomes flexible after being inflated. 
b) There is no need of an airlock for seeking entry or getting exit in and out of this suit.
c) It makes use of the recent technique that includes sublimator which works only in hard vacuum.
d) The spacesuit packs in itself water membrane evaporation cooler which cools the suit through same method like sweating.

Answer: (c) It makes use of the recent technique that includes sublimator which works only in hard vacuum.
5. The gravity mapping satellites of NASA ended the successful mission to Moon by crashing on the rim of crater. What is the name of these gravity mapping satellites of NASA?
a) Voyager 1 and Voyager 2
b) Ebb and Flow
c) Orion and Kepler
d) Dawn and Orion
Answer: (b) Ebb and Flow

6. The Central Zoo Authority of India approved exchanging white tigress from the Delhi Zoo against an animal from the Krasnoyarks Park of flora and fauna, Roev Ruchey in Russia. Which animal was traded in exchange of white tigress? 
a) South American Jaguars
b) Kangaroos
c) Puma
d) Leopard
Answer: (c) Puma

7. The Baikonur Cosmodrome is the world’s first and largest operational space launch facility. In which country is it located?
(A) France
(B) Kazakhstan
(C) Uzbekistan
(D) Germany
Ans. (B) Kazakhstan

8. The International Hockey Federation has decided to allot the next Hockey World Cup in 2010 to India. In which year Hockey World Cup tournament started?
(A) 1971
(B) 1974
(C) 1976
(D) 1977
Ans. (A) 1971
content taken by trusted sites!

Current Affairs - January 2013 (01)


1. Who won the 40th Ranji Trophy – Mumbai (beat Saurashtra)
2. International Science Co-operation given by Chinese Academy of Science 2012 to : CNR Rao
3. Reserve Bank slashed repo rate to _ and CRR to _ percent. (7.75,4) Reverse Repo - 6.75%
4. The person sentenced to 35 years in prison by US court who was the mastermind of 26/11 Mumbai terror attack – David Coleman Headley (Pakistani – American)
5. IMF forecasted World Economic Growth rate to be _ in the year 2013. (3.5 %)
6. IMF forecasted Indian Economic Growth rate to be _ in the year 2013. (5.9 %)
7. Who was appointed as party president of Shiv Sena – Uddhav Thakerey
8. The new National President of BJP – Rajnath Singh
9. The chief guest of India’s Republic Day parade 2013 – Bhutan King Jigme Khesar Namgyel Wangchuk
10. Who appointed as the Vice President of Indian National Congress – Rahul Gandhi
11. 58th Filmfare Award 2013 : Best Film (Barfi), Best Actor (Ranbir Kapoor), Best Actress (Vidhya Balan), Best Director (Sujoy Ghosh)
12. Winner of Mumbai half Marathon - Jackson Kiprop
13. The first fast patrol vessel built for Indian Coast Guard (launched by Cochin Shipyard Ltd) – Aadesh
14. The new Commandant of NDA – Airmarshall Kulwant Singh Gill
15. The new Chairman of Law Commission – Justice D.K Jain
16. CEAT International Cricketer of the year – Virat Kohli
17. The new Deputy Governor of RBI – Urjit Patel
18. The person named the chairman of 14th Finance Commission – Y.V Reddy
19. The new Director of Intelligence Bureau – Syed Asif Ibrahim
20. New Director of Vikram Sarabhai Space Center – S. Ramakrishnan
21. The Aryabhatta Award by Astronomical Society of India awarded to : Dr.A.E  Muthunayagam, Dr.V.K Saraswat
22. Miss South India 2013 - Anusha Venkittaraman (Chennai)

1. The first President of Czech Republic through direct election : Milos Zeman
2. Australian Open 2013 men’s category won by : Novak Djokovic
3. Australian Open 2013 women’s category won by : Victoria Azarenko (Belarus)
4. Barack Obama sworn in as President of US for the second term in : 20th January 2013
5. First women speaker of Singapore parliament (Indian origin) – Halimah Yacob
6. Author of the novel based on Adolf Hitler named Er Ist Wieder Da (He’s back) – Timur Vermes
7. World Conference on International Telecommunication held at : Dubai
8. Golden Globe Awards 2013 : Best Film (Argo), Best Actor (Daniel Day Lewiz), Best Actress (Jessica Chastain) Best Director (Ben Affleck-Argo)
9. The recently discovered oldest super predator living on earth : Tyrant Swimmer
10. Athlete of the year by JAAN Golden Cleats Award : Usain Bolt & Shelly Ann Fraser Pryce
11. Fossil of the early bird lived 125 million years ago discovered in China. Name the bird : Sulcavis Geeorum
12. ICC Hall of fame award : Glen McGrath
13. FIFA Ballond’Or Award won by – Lionel Messi


               TIME –TABLE
                                      (Indian standard time will be observed)
DATE & DAY     TIME            SUBJECT
09TH NOVEMBER, 2013      9.30 A.M. TO 12.30 P.M.   (1)  GENERAL ENGLISH
(SATURDAY)                        2.00 P.M. TO 5.00 P.M       (2) GEOLOGY PAPER‐I
10TH NOVEMBER, 2013     9.30 A.M. TO 12.30 P.M.   (3)  GEOLOGY PAPER‐II
(SUNDAY)                           2.00 P.M. TO 5.00 P.M.      (4)  GEOLOGY PAPER‐III
11TH NOVEMBER, 2013     9.30 A.M. TO 12.30 P.M.   (5)   HYDROGEOLOGY
(i) Subject Nos. (1) to (5) are compulsory for Candidates competing for posts under both
Category‐I and Category‐II.

(ii) Subject Nos. (1) to (4)  are  compulsory for Candidates  competing for the  posts under
Category‐I only.

(iii) Subject Nos. (1) to (3) and (5) are compulsory for Candidates competing for posts under
Category‐II only.

Kerala PSC LDC Statewide Exam Solved Previous Question Paper

Previous Question Paper of Kerala PSC Lower Division Clerk [LDC] Statewide Examination conducted on 27-11-2010.


Exam Details

Question Paper

Answer Key


LD Clerk 2010statewide.

Download LD Clerk Beverages Corporation
Question paper Type B.

Kerala PSC LDC Statewide Exam Solved Previous Question Paper in PDF file

Download LD Clerk Beverages Corporation
Answer Key Type B.

Kerala PSC LDC Statewide Exam Previous Question Paper in PDF file

1. The first Chairperson of the National Women's Commission:
Answer: Girija Vyas

2. In which year the National Human Rights Commission came into effect?
Answer: 1993

3. When did the Right for Information Act came into effect?
Answer: 2005

4. The first Malayalee appeared in the Postal Stamp:
Answer: Sreenarayana Guru

5. In 1956 Kerala State was formulated with how many districts?
Answer: 5

6. Which place is known as the Mecca of Kerala?
Answer: Ponnany

7. The first Malayalee who got 'Padmavibhushan':
Answer: Vallathol Narayana Menon

8. The Lion Safari Park in Kerala is situated at:
Answer: Marakkunnam Island

9. The Kerala Kalamandalam was established in the year:
Answer: 1930

10. National University of Advanced Legal Studies is at:
Answer: Kochi

11. In which year 'Kudumbasree' programme was started?
Answer: 1998

12. The instrument used for measuring the density or relative density of liquids:
Answer: Hydrometer

13. Solid carbon dioxide is known as:
Answer: Dry ice

14. Next Solar eclipse is likely to occur in the year:
Answer: 2020

15. The capital city of Chera Kings:
Answer: Vanchi

Keywords: LDC LDC Previous Question Papers Previous Questions Solved Questions

Kerala PSC Lower Division Clerk [LDC] 2013-2014 Examination Details

Kerala PSC Examination November 2013

 Name of Post: Lower Division Clerk [Kollam, Kannur Districts]
Category Number: 218/2013.
Department: Various.
Date and Time: 23/11/2013 Saturday 02.00 PM to 03.15 PM.
Syllabus: An Objective Type Test (OMR Valuation) based on the qualification prescribed for the post.

Main Topics:
Part I – Simple Arithmetic and Mental Ability.
Part II – General Knowledge & Current Affairs.
Part III – General English. Part IV - Regional Language (Malayalam/Tamil/Kannada). 

Maximum Marks: 100 Exam Duration: 1 hour 15 minutes. Medium of Questions: Malayalam/Tamil/Kannada.

Candidates can download the Admission Tickets through their One Time Registration Profile in the Website www.keralapsc.gov.in from 04/11/2013.

Related Posts:

Solved Question Paper of Postal Assistant Exam 2013

Solved Question Paper of Postal Assistant Exam 2013 held on 05 May 2013

Q1. Which is the host country for the inaugural T-20 World Cricket Cup for the blind?
(a) Pakistan
(b) India
(c) Sri-Lanka
(d) West Indies
Ans.(b) India

Q2. 2012 Champions Trophy Hockey Tournament was won by?
(a) Pakistan
(b) India
(c) Australia
(d) Netherlands
Ans.(c) Australia

Q3. Mr. Cyrus Pallonji Mistry took over as the chairman of which industrial group recently?
(a) Tata Group
(b) Reliance Group
(c) Aditaya Vikram Birla Group
(d) GMR Group
Ans.(a) Tata Group

Q4. Which launch vehicle is expected to be used by ISRO for its 2013 Mars Mission?
(a) Satellite Launch Vehicle
(b) Augmented Satellite Launch Vehicle
(c) Polar Satellite Launch Vehicle
(d) Geo-synchronous Satellite Launch Vehicle
Ans.(c) Polar Satellite Launch Vehicle

Q5. International Olympic Committee decided to remove two games from the Olympics starting with 2020 Olympic Games. Find out these two from the options.
(a) Free Style Wrestling and 200m free style swimming
(b) Free Style Wrestling and Greco-Roman
(c) Free Style Wrestling and equestrian show jumping
(d) Free Style Wrestling and 3-K cross country foot race
Ans.(b) Free Style Wrestling and Greco-Roman

Q6.Who is chosen by the members of RajyaSabha?
(a) Chair Person
(b) Deputy Chairman
(c) President
(d) Vice-President
Ans.(b) Deputy Chairman

Q7.Who is the leader of the house in 15th LokSabha?
(a) Meira Kumar
(b) Sonia Gandhi
(c) Sushil Kumar Shinde
(d) None of these
Ans(c) Sushil Kumar Shinde

Q8. Barack H. Obama has been recently reelected as President of USA, defeating Republican Challenger?
(a) Joe Bide
(b) Mitt Romney
(c) Jesse Kelly
(d) Kelving Mc Carthy
Ans.(b) Mitt Romney

Q9. Which Indian State has the lowest record of Population density having just 17 per square kilometer?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Misoram
(c) Nagaland
(d) Sikikim
Ans.(a) Arunachal Pradesh

Q10. Branch of Biology that deals with the study of fungi is called?
(a) Algology
(b) Phycology
(c) Mycology
(d) Microbiology
Ans.(c) Mycology

Q11. The latitude difference between India & Pakistan for their standard time is

(a) 8’
(b) 7.5’
(c) 7’
(d) 8.5’
Ans. (b) 7.5’

Q12. Sound travels faster in Solids than in gases, because:

(a) Modulas of elasticity is more than that of gases
(b) Sound cannot travel through gases
(c) Density of solid is more
(d) Sound is an electromagnetic wave
Ans.(c) Density of solid is more

Q13. In India proclamation of emergency is made in

(a) Article 356
(b) Article 359
(c) Article 352
(d) Article 360
Ans. (c) Article 352

Q14. The Earth is spherical in shape except for some flattening on some portions. This flattening is at the:

(a) Tropics
(b) 66 & 1^2’ North & South
(c) Equator
(d) Poles
Ans.(d) Poles

Q15. Which one of the fundamental rights was recently included as per the 93rd amendment of the constitution?

(a) Right to free and compulsory education for all children in the 6 to 14 age group
(b) Right to equality
(c) Right to constitutional remedies
(d) Right to freedom of religion
Ans. (a) Right to free and compulsory education for all children in the 6 to 14 age group

Q16. LIBOR, a term used in banking and financial sector
(a) London Inter Bank Offered Rate
(b) London inter bureau of regulations
(c) Local Indian bank offered rate
(d) Liberal International Bank official ratio
Ans.(a) London Inter Bank Offered Rate

Q17. Gross National Product (GNP) of a country is sum of the market value of all goods and services produced in a year:
(a) Plus Market value of import
(b) Minus foreign aid
(c) Plus export earnings
(d) Plus net income from abroad
Ans. (d) Plus net income from abroad

Q18. Identify illiterate among the following:
(a) Akbar
(b) Shahjahan
(c) Jahangir
(d) Aurangazeb
Ans. (a) Akbar

Q19. Russia is expected to supply Admiral Gorshkov by 2013 end. What is ‘Admiral Gorshkov’:
(a) Aircraft Carrier
(b) Tank
(c) Rifles
(d) Space Craft
Ans. (a) Aircraft Carrier

Q20. Which state has emerged as the best-performing state in terms of Environmental Performance Index(EPI) released by Planning Commission in 2012?
(a) Sikkim
(b) Himachal Pradesh
(c) Kerala
(d) Uttarakhand
Ans. (d) Uttarakhand

Q21. Match List-I with List-II
List-I List-II
1. Jawaharlal Nehru Port A. TamilNadu
2. Paradip Port B. Maharashtra
3. Kandla Port C. Odisha
4. Ennore Port D. Gujarat

(a) 1-D, 2-C, 3-B, 4-A
(b) 1-B, 2-C, 3-D, 4-A
(c) 1-D, 2-A, 3-B, 4-C
(d) 1-B, 2-A, 3-B, 4-C
Ans. 1-B, 2-C, 3-D, 4-A

Q22. Curie point is a temperature at which
(a) Matter becomes radioactive
(b) A magnetic material undergo a sharp change in the magnetic properties
(c) A metal loses conductivity
(d) Transmutation of metal occurs
Ans. (b) A magnetic material undergo a sharp change in the magnetic properties

Q23. In which organization headed by Chittaranjan Das, Netaji Subhash Chandra Bose worked as a chief executive officer?
(a) Calcutta Transways
(b) Kolkata Municipal Corporation
(c) Bengal Railways
(d) Calcutta University
Ans. (b) Kolkata Municipal Corporation

Q24. What does 10th schedule of constitution of India contain?
(a) Languages
(b) Provisions relating to disqualification on ground of defection
(c)The three lists- Union, State & concurrent
(d) Allocation of seats in the council of states
Ans. (b) Provisions relating to disqualification on ground of defection

Q25. What is the cap of minimum vote a political party must secure in election to get the status of a State party as decided by the election commission of India?
(a) 8% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
(b) 9% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
(c) 7% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
(d) 6% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls
Ans. 8% of total valid votes polled in state assembly or Loksabha Polls


Kerala psc, Kerala jobs,kerala psc jobs,kerala psc online training,kerala psc, kerala exams. Previous/Old, Psc Question Papers, Current affairs, Question Bank, Rank File, Articles

RRB Solved Papers - English Preparation Tips

English Preparation Tips - Now days, either its educational institutions or any company all organizations are holding competitions between the candidates to eliminate the rush and select the best one. The competitive exam includes English subject as core subject in which the English Grammar questions and the Essay type, comprehensive and other English Language questions are asked.

By this competitive exam the organization weigh the abilities of a candidate such as subject knowledge, reasoning abilities, conceptual knowledge, English Grammar, memory power, English sentence making skills etc. These competitive exams either for any entrance in educational institute admissions or in job recruitment in any company, are designed to approach all the above mentioned aspects in candidates.

Competition is placed among the candidates is not only weighs the aspirants abilities but also help the organizations to eliminate them who are not perfect for vacant seats. Thus the candidates have to face much tough competition in order to recruit for jobs or get entrance in reputed university.
The competitive exams mostly include the general English questions such as on the topics of:
  1. Grammar
  2. · Vocabulary
  3. · Sentence completion
  4. · Synonyms
  5. · Antonyms
  6. · Comprehension of a passage
  7. · Spotting the Errors
  8. · Filling in the blanks
  9. · Use of prepositions, idioms/phrases
  10. · Test of spellings
  11. · Re-arranging jumbled up sentences, etc.

A candidate must have to prepare for the above mentioned topics in English to score a good percentage. The candidate must see the previous year papers or mock test papers and Sample papers are easily available in market. The candidate can increase their English properly by reading English grammar books. 

The level of questionings come in the exams is of 10th or 12th standard questions. So, you can approach any 10th or 12th standard book that easily available to nearest book seller and start your practice for these exams. By doing this the candidate will be able to compete the examination.

Railway Exam Pattern 2013-2014 Question Paper Pattern

Railway Exam Pattern 2013-2014:

Railway Recruitment Board (RRB) conducts an exam to recruit for the posts in railway department. This railway exam pattern had been given below:

According to the new objective pattern the question limit is 100-120 question and 0.25 marks would be deducted for wrong answer. An un-attempted question will not carry any negative marking. Question paper is provided in English, Hindi and other regional languages.

Other than this a physiological test is taken for the aspirants of technical department categorised for Motor man, Assistant Station Master and Assistant Loco Pilot. The test is based on skill and Intelligence in the technical department.

Question Paper Pattern

The Technical and Non-technical examinations are composed of five major parts-
  • General Knowledge
  • General English
  • Mathematics
  • General Intelligence
  • Physiological Test

General Knowledge- The candidates going to appear for the various written exams or any entrance exam must be prepared for the General Awareness questions to give a good performance in their Test. Now days, it is required of every Test conducting Department that the candidate appearing for the examination must be prepared for General Knowledge questions. 

General English - The candidates appear for the various written exams or any competitive exams. In every written exam General English is an important part of any competitive exam. In General English questions such as on the topic of: Grammar, Vocabulary, Synonyms, Antonyms, Use of prepositions, idioms/phrases, Fill in the blanks etc. Candidates should well prepare on these topics. Candidates can take help from the internet or previous papers of railway exam. 
Mathematics- In every competitive exam, mathematics is very important exam. Basic mathematic exam based on 12th standard. There will be negative marking for wrong answers marked by a candidate in the objective type question papers. Candidates who appear the railway examination they should well prepare for the exam. Candidates must not lose the confidence during preparation.   
General Intelligence- General Intelligence paper based on reasoning and the aptitude skills. General Intelligence papers judge your aptitude. In General Intelligence questions such as on the topic of: Series, Mirror and Water Images, Grouping of Identical Figures, Paper cutting and folding etc. Hard work with knowledge will take you a step forward to the success.

Physiological Test - Physiological Test design for those candidates who appear technical exam in Railway. Physiological test applicable for three categories: - Assistant Station Master, Motorman and Assistant Loco Pilot. These Test for measuring your intelligence.